Menu
01 439 73 76
  • Budgetprijzen gegarandeerd

  • Grootste voorraad van België

  • Tot 5 jaar garantie

  • Duurzame LED oplossingen

Hoe kies ik de juiste kleurtemperatuur?

Bij het kiezen van verlichting, is het belangrijk om te kijken naar de kleurtemperatuur van de lamp. De kleur van het licht dat wordt uitgestraald heeft veel effect op je omgeving, zoals veranderingen in sfeer, maar ook op mensen kan het effect hebben. Waar warm licht een warme en huiselijke sfeer creëert, kan koel licht productiviteit verhogen en zeer helder licht geven waar nodig. Dit maakt verschillende kleurtemperaturen dan ook perfect voor verschillende situaties. 


Wat is kleurtemperatuur?

Bij de zoektocht naar verlichting, zowel conventionele als LED verlichting, moeten we denken aan veel aspecten. Zo kijken we bijvoorbeeld naar het wattage en hoe dit zich verhoudt tot de lichtopbrengst. De kleur van het licht dat wordt uitgestraald kan hierbij ook een grote rol spelen. Dit noemen we de kleurtemperatuur. Kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in de eenheid Kelvin (K). De Kelvin waarde bevindt zich op een spectrum van “warm” licht (gele kleur) naar “koel” licht (blauwe kleur). Hierbij geldt: hoe hoger de Kelvin waarde, hoe koeler (blauwer) van kleur het licht wordt. Hieronder zie je de meestgebruikte kleurtemperaturen en waar zij geschikt voor zijn.


Welke kleurtemperaturen zijn er voor mijn lampen?

Ben je op zoek naar verlichting met een warm witte kleur om je huis gezelliger te maken, of misschien een lamp met een koel witte kleur om je wakker te houden terwijl je aan het werken bent? Bij Budgetlight hebben wij een groot assortiment aan lampen met verschillende kleurtemperaturen. Om voor jou de keuze makkelijker te maken, hebben wij hieronder al onze lampen, conventioneel en LED, met de meest gebruikte fittingen geselecteerd en gesorteerd per kleurtemperatuur.

Zeer warm wit

Een extra warm witte kleurtemperatuur creëert een huiselijke en warme sfeer. Deze wordt voornamelijk gebruikt in huis en is ideaal voor woonkamers en slaapkamers. Daarnaast is het ook geschikt voor horeca omgevingen zoals in restaurants. Je bereikt hiermee een warme sfeer voor de bezoekers waarmee ze zich op hun gemak voelen.

Warm wit

Een warm witte kleurtemperatuur is geschikt voor bijvoorbeeld winkels. Producten krijgen een aangename uitstraling. Dit maakt ze weer aantrekkelijker voor klanten. Er zijn speciale kleurtemperaturen die optimaal zijn voor winkelgebruik. Denk hierbij aan een lichtkleur van 3300K, dat zeer geschikt is om  voedsel in een supermarkt te verlichten.

Koel wit

Een koel witte kleurtemperatuur zorgt voor een hogere productiviteit op de werkvloer. Het heldere licht houdt je namelijk wakker en is daarom uitermate geschikt voor bijvoorbeeld kantooromgevingen maar kun je ook in je thuiskantoor prima gebruiken als bureaulamp. Van alle lichtkleuren, is dit veruit de meest gebruikte kleurtemperatuur.

Daglicht wit

De kleurtemperatuur daglicht wit biedt helder licht op plaatsen waar dit noodzakelijk is, zoals operatiekamers en fabriekshallen. Het is namelijk van cruciaal belang dat in deze omgevingen zoveel mogelijk helder zicht is. Door een kleurtemperatuur van 6500K te gebruiken, weet je zeker dat geen enkel detail over het hoofd gezien wordt.