Menu
01 439 73 76
  • Budgetprijzen gegarandeerd

  • Grootste Vooraad van België

  • Tot 5 jaar garantie

  • Duurzame LED oplossingen

 

 

Welke kleurtemperaturen zijn er voor mijn lampen?


kleurtemperatuur

Bij de zoektocht naar verlichting, zowel conventionele als LED verlichting, moeten we denken aan veel aspecten. Zo kijken we bijvoorbeeld naar het wattage en hoe dit zich verhoudt tot de lichtopbrengst. De kleur van het licht dat wordt uitgestraald kan hierbij ook een grote rol spelen. Dit noemen we de kleurtemperatuur. Kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in de eenheid Kelvin (K). De Kelvin waarde bevindt zich op een spectrum van “warm” licht (gele kleur) naar “koel” licht (blauwe kleur). Hierbij geldt: hoe hoger de Kelvin waarde, hoe koeler (blauwer) van kleur het licht wordt.

De kleur van het licht dat wordt uitgestraald heeft veel effect op je omgeving. Dit kan variëren van veranderingen in sfeer, maar ook op mensen kan het effect hebben. Waar warm licht een warme en huiselijke sfeer creëert, kan koel licht productiviteit verhogen en zeer helder licht geven waar nodig. Dit maakt verschillende kleurtemperaturen dan ook perfect voor verschillende situaties. Hieronder zie je de meestgebruikte kleurtemperaturen en waar zij geschikt voor zijn.

 


 

2700K: Extra warm wit

Een extra warm witte kleurtemperatuur creëert een huiselijke en warme sfeer. Deze wordt voornamelijk gebruikt in huis en is ideaal voor in de woonkamer of de slaapkamer. Daarnaast is het ook geschikt voor horeca omgevingen zoals in restaurants. Je bereikt hiermee een warme sfeer voor de bezoekers waarmee ze zich direct op hun gemak kunnen voelen.

3000K: Warm wit

Een warm witte kleurtemperatuur is zeer geschikt voor winkels. Het geeft producten een aangename uitstraling en maakt ze aantrekkelijker. Er zijn speciale kleurtemperaturen die optimaal zijn voor winkelgebruik. Denk hierbij aan een kleurtemperatuur van 3300K, wat zeer geschikt is voor het verlichten van voedsel in een supermarkt.

4000K: Koel wit

Een koel witte kleurtemperatuur zorgt voor een hogere productiviteit op de werkvloer. Het heldere licht houdt je namelijk wakker en is daarom uitermate geschikt voor bijvoorbeeld kantooromgevingen maar ook in je thuiskantoor als bureaulamp. Van alle kleurtemperaturen, is dit veruit de meest gebruikte kleurtemperatuur.

6500K: Daglicht wit

Een daglicht witte kleurtemperatuur biedt helder licht op plaatsen waar dit noodzakelijk is, zoals operatiekamers en fabriekshallen. Het is namelijk van cruciaal belang dat in deze omgevingen zoveel mogelijk helder zicht is. Door een kleurtemperatuur van 6500K te gebruiken, weet je zeker dat geen enkel detail over het hoofd gezien wordt.

 


 

Waar vind je verlichting in de gewenste kleurtemperatuur?

Hopelijk heb je nu een beter beeld welke kleurtemperatuur jouw specifieke ruimte het beste kan verlichten. Ben je op zoek naar verlichting met een warm witte kleur om je huis gezelliger te maken, of misschien een lamp met een koel witte kleur om je wakker te houden terwijl je aan het werken bent?

Bij Budgetlight hebben wij een groot assortiment aan lampen met verschillende kleurtemperaturen. Om voor jou de keuze makkelijker te maken hebben wij hieronder al onze lampen, conventioneel en LED, met de meest gebruikte fittingen geselecteerd en gesorteerd per kleurtemperatuur.