Menu
01 439 73 76
  • Budgetprijzen gegarandeerd

  • Grootste voorraad van België

  • Tot 5 jaar garantie

  • Duurzame LED oplossingen

Hoe kies ik de juiste stralingshoek (gradenbundel)?

Een gradenbundel geeft de hoek aan van de lichtbundel die een lamp uitstraalt. De stralingshoek wordt uitgedrukt in graden; dit wordt weergegeven met de tekens '°' of 'D'. Hoe kleiner het aantal graden hoe smaller de gradenbundel. De meest voorkomende stralingshoeken bij spots zijn 10°, 24 °, 36 ° en 40 °. De juiste keuze in de gradenbundel hangt echter af van het doel dat je met het licht wilt bereiken. Een sfeervol accent of juist de algemene verlichting in een ruimte?

Tip bij het verlichten van objecten! Houd bij het kiezen van de gradenbundel altijd rekening met de hoogte van de lamp tot het verlichte object, product of kunstwerk. Hoe verder de lamp hiervan afstaat, hoe kleiner de lichtbundel dient te zijn om het voorwerp effectief te verlichten.


Smalle stralingshoek - <24°

LED spots of andere lichtbronnen met een smalle stralingshoek tot 24° zijn zeer geschikt voor het belichten van een object, product of kunstwerk, of als je bepaalde accenten wilt creëren in een ruimte.

Medium stralingshoek - 25° tot 40°

Met een medium gradenbundel van 25° tot 40° verlicht je direct een groot oppervlak. Hierdoor zijn er minder spots nodig. Dit licht wordt dan ook vaak gebruikt als algemene verlichting bij recepties, in de horeca of thuis.

Brede stralingshoek - 41° tot 90°

Wil je dat een zo groot mogelijk oppervlak gelijkmatig wordt verlicht, dan komen lichtbronnen met een brede stralingshoek (41° tot 90°). Hierbij kun je denken aan kantoren, magazijnen en algemene ruimtes.


Wanneer is de gradenbundel belangrijk? Als je kiest voor één van deze spots!

GU10 LED Lampen

GU5.3 LED Lampen

G53 LED Lampen